Reading time : 3 minutes
[dropcap]V-aţi logodit de curând şi sunteţi pregătiţi să faceţi pasul cel mare? [/dropcap] Sunteţi pregătiţi să vă uniţi destinele prin ritualul sacru al nunţii? În primul rând, sincere felicitări! Această veste este un prilej de bucurie şi voie bună pentru toată lumea. 🙂
Eeeee si acum incepe „distractia”! Ce data alegem?, Cati invitati avem? Dar cati invitati au parintii?, Ce sala alegem? Ce muzica alegem?,etc etc etc! Într-un cuvânt, ORGANIZAREA!
Noi alaturi de echipa noastra trecem prin acesta „Distractie” an de an alaturi de mirii nostri! Înţelegem importanţa acestui proces. Dupa 250 de evenimente organizate „pe-ndelete” cum ne place noua sa spunem ne-am gândit că îţi va fi de folos experienţa noastră. Până la sfârşitul acestui articol, vei afla 5 idei de maximă importanţă, prin care să împaci entuziasmul fericitului moment, cu pragmatismul procesului de organizare al nunţii.
Hai sa incepem „Distractia”!
1. VIZIUNEA. Totul porneşte de la viziunea voastră!
[su_custom_gallery source=”media: 4793″ limit=”8″ link=”lightbox” width=”600″ height=”400″ title=”never”][/su_custom_gallery]
Primul lucru pe care l-aş lua în calcul, chiar şi înainte de buget, ar fi viziunea. Ce vă place? Ce preferinţe aveţi fiecare? Cum le puteţi îmbina în cadrul nunţii? Ce fel de atmosferă vreţi să creaţi? Ce anotimp preferaţi? Care sunt culorile voastre preferate? Ce va pasioneaza?
Viziunea este punctul de pornire. De ce? Nu puteţi accede la viziune dacă acţionaţi din frica lipsei banilor. Banii vă pot tăia elanul creativ. Cel mai indicat pentru început este să vă conturaţi tabloul nunţii de vis. Să vă permiteţi să mergeţi departe cu imaginaţia, cu dorinţele voastre si abia apoi sa va ganditi la restul detaliilor.
2. BUGETUL. Atenţia la buget te va scuti de foarte mult stres!
[su_custom_gallery source=”media: 4796″ limit=”8″ link=”lightbox” width=”625″ height=”313″ title=”never”][/su_custom_gallery]
Acum putem vorbi si despre buget. Bineînţeles că, după ce v-aţi detaliat viziunea, puteţi stabili cât de departe vă permiteţi să mergeţi cu bugetul. Spre exemplu, vedeţi dacă scaunele Chiavari sunt neapărat necesare în crearea atmosferei din viziunea voastră. Cum vă daţi seama de asta? Calculaţi bugetul pe persoană! Iată cum in 3 pasi simpli:
a. Câţi oameni vin la eveniment? Să spunem că pe liste aveti 200 de persoane şi estimăm că vor veni vreo 150.
b. Stabilim ce costuri fixe sunt: formaţie, fotograf, videograf, rochie de mireasa sau costum de mire. Aceste costuri nu oscilează în funcţie de numărul de persoane prezente la eveniment; în timp ce costurile pe meniu se aplica exact numarului de persoane pe care il confirmati! MARE GRIJA: intrebati intotdeauna locatia care este numarul minim de meniuri pe care trebuie sa-l achizitionati si ziua in care trebuie sa anuntati numarul final de persoane.
c. Acum pentru ca stim toate costurile le împărţim la număr de oameni pentru a afla costul pe persoană. Exemplu practic: Formaţia îmi cere 2000 de lei pe noapte. Împart cei 2000 lei la numărul de invitaţi, adică 150 în cazul nostru, şi văd cât îmi dă pe persoană. Apoi, iau toate costurile pe persoană şi le adun: meniul/pers. + băuturile/pers. + formaţia/pers. + fotograful/pers. În final, stabilesc bugetul efectiv pe persoană: 100 euro sau 150 euro sau 400 lei. Cu acest rezultat, vă puteţi răspunde la întrebările: Îmi permit? Sunt oamenii dispuşi să ofere atât?
Acest algoritm simplu vă ajută să organizaţi o nuntă fara stresul necunoasteri situatiei reale!
3. COMITETUL DE ÎNCREDERE. Patru persoane de încredere sunt suficiente!
[su_custom_gallery source=”media: 4800″ limit=”8″ link=”lightbox” width=”600″ height=”400″ title=”never”][/su_custom_gallery]
Acest comitet de încredere este format din persoanele pe care vă puteţi baza cel mai tare. O să vreţi pe cineva alături care să vă ajute, aşa că fiţi foarte atenţi pe cine alegeţi. Şi mai ales, câte persoane alegeţi. De ce spun asta? Este o vorbă: câte minţi, atâtea păreri! Nu strângeţi 10 oameni în jurul vostru: părinţi, de o parte şi de alta, naşi, cea mai bună prietenă, cel mai bun prieten etc.
Ţineţi minte următorul lucru! Toţi oamenii aceştia au mai organizat, cu mici excepţii, maxim unul-două evenimente în viaţa lor. Asta nu înseamnă că au experienţă. Veţi primi informaţii din zece părţi şi nu veţi ştii pe care să o alegeţi. Da ştim, au intenţii bune şi vă iubesc. Cu atât mai mult să facă loc persoanelor cu experienţă. Dacă sunteţi şi singuri la părinţi, presiunea va fi şi mai mare. Pentru unii in subconstient isi casatoresc singurul copil si iau prea in serios acest lucru de parca ar fi nunta lor, iar voi veţi ajunge un sac înghesuit de sfaturi şi detalii inutile. Ori nunta ar trebui să excludă, pe cât posibil, orice sursă de presiune şi agitaţie.
Este un mit că organizarea unei nunţi ar trebui să vă copleşească. În nici un caz! De asta există profesionisti, firmele de organizare nunţi, pentru a vă susţine cu uşurinţă şi claritate către realizarea nunţii voastre de vis.
Aşadar, alegeţi 4 persoane care să vă înţeleagă viziunea, care să fie pe aceeaşi lungime de undă cu voi şi în care aveţi cea mai mare încredere să vă ajute. Cu cât mai puţine păreri şi oameni în organizare, cu atât mai bine!
4. ÎNCREDEREA ÎN COLABORATORI. Toată lumea are în intenţie să te servească cât mai bine!
[su_custom_gallery source=”media: 4802″ limit=”8″ link=”lightbox” width=”600″ height=”400″ title=”never”][/su_custom_gallery]
Aveţi încredere în oamenii cu care lucraţi. Dacă aţi ales o sală şi v-a plăcut omul de acolo, aveţi încredere că va face toate cele necesare să vă îndeplinească dorinţele.
O curiozitate pentru voi: Cum v-aţi simţi, dacă v-aţi trezi în fiecare dimineaţă cu un zdrăngănit de tigae? Dar să întâlniţi zilnic o persoană crispată şi stresată? Îţi cam vine să-ţi astupi urechile, aşa-i? Dragii mei, colaboratorii vostri (daca ii alegeti pe placul vostru) sunt făcuţi să vă ofere cele mai bune servicii, dar nu uitati şi ei sunt oameni. O persoană mereu stresată, mereu agitată nu face decat sa-i streseze si sa-i agite si pe cei din jurul ei. Începe să-ţi displacă interacţiunea cu ea.
Care este recomandarea noastră? Dacă aţi început să lucraţi cu nişte oameni, aveţi încredere în ei. Ei sunt oamenii care vă vor organiza evenimentul. Ei sunt oamenii care vor fi alături de voi în noaptea nunţii voastre: fotografi, event planner, ospătari, bucătari. Aratati-le că vă pasă! Colaboraţi cu ei ca-ntr-o echipă. Nu trebuie să le spunetii „da” la orice, evident. Dar aratătati-le încredere. Şi vă asigurăm că vor da 100% pentru voi, chiar mai mult de 100%!
5.ZIUA NUNŢII ESTE SACRĂ! Bucuraţi-vă de ziua voastră!
[su_custom_gallery source=”media: 4804″ limit=”8″ link=”lightbox” width=”600″ height=”400″ title=”never”][/su_custom_gallery]
În ziua nunţii nu faceţi nimic. Vă bucuraţi şi atât. 🙂
Ziua nunţii este lungă. Începe cu programarea la coafor, manichiură, machiaj. Continuă la biserică, unde se ţine cununia religioasă. Şi se încheie cu marea petrecere, a doua zi dimineaţă. În ziua nunţii, singurul vostru scop este să vă bucuraţi. Să fiţi fericiţi! Doar e ziua voastră! 🙂
Chiar dacă intraţi în sală şi vedeţi că o floare este aşezată într-un unghi cu zece grade mai la stânga decât ar fi trebuit, fiţi liniştiţi. Nimeni altcineva nu mai ştie de asta. Numai voi şi comitetul de încredere ştiţi, vă asigur. În rest, nimeni.
Repet: În ziua nunţii, menirea voastră este să fiţi în al nouălea cer! Dacă vă stresaţi, se simte. Se vede în zâmbetul vostru, în dansul mirilor, în energia din sală. Aşa că îndrăzniţi:
Transformaţi ziua nunţii, în ziua voastă sacră!
***
Te-au ajutat aceste informaţii? Ai tu alte sugestii sau comentarii? Suntem foarte curioşi să le aflăm din secţiunea de comentarii! 🙂
În continuare, află ce nu ştiai despre noi! Apasă aici pentru 9 răspunsuri la întrebarea „cine suntem?”.
La dispoziţia dumneavoastră,
Familia Szabo
Material audio, folosit ca suport pentru articol: Horia George Szabo, fondator şi manager de marketing la Conacul Archia
Redactare articol: Laura Chihaia, călător şi content marketer în Zig Zag prin România