Noi suntem familia Szabo
Virginia, Sorin și Horia, gazdele tale la Archia.
Trei generaţii unite de acelaşi fir roşu. Construim unii pentru ceilalţi. Căutăm involuntar frumosul ascuns. Respectăm regula simplă a vieţii: fii prezent! Mereu în prima linie, mereu asumat! Iar când progresul întâlneşte culorile şi texturile generaţiilor trecute, viaţa se aşază frumos, simplu şi bun. Suntem trei generaţii care au lucrat continuu pentru viaţă.
1994
Povestea noastră
începe undeva prin anul 1994
Când Sorin Szabo a cumpărat terenul pe care se află actualul conac. Pe atunci, aici se afla clădirea veche și abandonată a unui fost CAP. În aparență o construcție care nu mai prezenta mare interes…
Am văzut o oportunitate totuși, de a nu ne mulțumi cu puțin și de a ne autodepăși. În noi încolțise demult ideea de a deschide primul nostru business de familie. Așadar am girat clădirea la bancă și am obținut un credit prin care am deschis o fabrică de confecții.
O achiziție acum, una mai încolo.
1998
Domeniul de la Archia continua
să se extindă
Tot cumpărând teren am ajuns ca în anul 1998 să construim prima locuință: Vila de peste râu. De ce?
Aveam terenul, fabrica și o echipă. Ne doream să avem un loc în care să putem petrece un timp de calitate împreună, la un grătar, la o poveste, la iarbă verde.
2003
Mai târziu…În 2003, partenerii noștri de afaceri din Olanda ne-au dăruit un cal pe nume Larava. Sorin l-a îndrăgit imediat și de acolo a început o lungă pasiune pentru cai și echitație.
Ceea ce a urmat mai departe se înscrie în obișnuința familiei noastre:
Spunem că vom face ceva mic și ne iese tot timpul ceva mare.
”Dacă tot l-am primit ar trebui să-i construim un grajd.”, spunea atunci Sorin.
Dar au ieșit grajduri cu 13 boxe pentru cai și alte 10 afară!
2005
Puțin mai târziu…În 2005 a venit unchiul Lulu din Spania. Ne-a spus că are o tehnologie nouă, mai eficientă, de construit case din lemn. Așa am decis să construim Casa Grădinii.
2006-2007
Domeniul de la Archia continua
sa-si schimbe înfățișarea.
În 2006 și 2007, am vândut cele două fabrici de confecții. În același timp am aplicat și pentru un fond european SAPARD, de 100 000 euro destinat unei pensiuni turistice mici de doar 10 camere. Dar obiceiul nostru a intrat din nou în acțiune. Imediat ce am făcut proiectul și am început să construim ne-am dat seama că va ieși o pensiune cu 15 camere, restaurant și sală de conferințe.
De ce ar veni oamenii la Archia?
În timpul construcției, Virginia Szabo, care e atrasă mai mult de partea artistică și-a pus această întrebare. Și-a dat seama că trebuie să fie un loc special, iar designul trebuia să reflecte asta. A ajuns la concluzia că nu se poate ocupa singură de acest capitol din povestea conacului.
Lucrurile s-au așezat simplu și frumos. Virginia a cunoscut-o pe Delia Ristovski, designerul talentat care a devenit ulterior fina noastră și parte din familie. Împreună au început să gândească designul actual.
De ce am ales numele ”Conacul Archia"
Archia vine de la numele satului în care ne aflăm.
Apoi, sunt foarte multe conace în județul Hunedoara care sunt părăsite și neglijate. Am găsit multe piese de mobilier și decorațiuni de interior vechi și le-am cumpărat de la oameni care nu le mai foloseau.
Dorința noastră a fost să recuperăm o parte din aceste tradiții pierdute sau uitate și să le aducem în lumina prezentului, la Conacul Archia.
Fiecare nume de cameră
e inspirat de domeniul conacului
Iar ca să amplificăm nota de ”special” de ”diferit” am decis ca în funcție de specificul zonei, de povestea noastră și de materialele pe care le aveam la dispoziție să dăm o temă fiecărei camere…o poveste care să se regăsească în design-ul fiecărui colțișor din conac.
Camera Maci, Camera Levănțică, Camerele Pădure, Cai sau Echitație…
Avem și câteva camere dedicate
special familiei!
Camera Tradițional este dedicată bunicii din partea mamei. Ia de pe perete este a ei.
Bunicul lui Sorin, Szabo Joszef ne-a inspirat să creăm Camera Transilvan, o esență a tradițiilor din spațiul transilvănean.
În 10 noiembrie 2008
Am deschis Conacul Archia
Am deschis în plină criză, fără
experiență în turism
În primele 4 luni n-am făcut niciun ban. De fapt, pierdeam bani in fiecare zi. Ce s-a întâmplat mai departe?
Ne place să luptăm pentru lucrurile în care credem. Ne place să învățăm continuu. Ne place și ne străduim permanent ca lucrurile să iasă bine. De aceea am reușit să depășim cu bine provocările începutului și să avansăm cu încredere.
Câteva capitole din povestea noastră care merită amintite:
În 2010 am făcut piscina și pavilion „Poolside” de evenimente. Ulterior au mai apărut două pavilioane de evenimente Pavilionul „Garden” si pavilionul „Chic”.
2015
În 2015 am început procesul de rebranding, iar în 2016 am lansat conceptul de ”Conacul Archia pentru Boieri Contemporani”. Din ce motiv?
Credem că oamenii care ne calcă pragul conacului ne sunt prieteni.
De aceea ne-am dorit să aducem în prezent stilul de viață al boierilor care își invitau acasă prietenii și partenerii de afaceri. Îi cunoaștem în mare parte pe oamenii care ne vizitează. Cu o bună parte dintre ei am păstrat legătura, iar cu unii mergem în concedii împreună.
2017
în 2017, premiul de „Cea mai bună pensiune în stil boutique”, la gala Top Hotel Awards România.
Povestea continuă…
2019
În 2019 am lansat Restaurant Carol, dedicat bunicului pe linie paternă, un loc de suflet care își propune să recupereze valori și tradiții gastronomice ale trecutului.
Avem datoria de a inspira şi de a munci
pentru cei ce vin.
Am construit, am adunat, am modificat, am planificat. Întotdeauna în căutare. Am dat mai departe. Spre împlinire. Deminitate, muncă, frumos regăsit, prezent asumat. Primim mulţumire, frumos sofisticat şi aceeaşi căutare.