Reading time: 4 min
Când vine vorba de boierii sau nobilii de altădată ne gândim imediat la un conac splendid, cu un domeniu întins în jurul lui.
Dacă ne uităm la definiția cuvântului aceasta sună cam așa:
Reședința din provincie a nobililor feudali, sau boierilor, moșierilor mari proprietari de pământ (Conform Wikipedia)
Cumva condiția de boier implica existența unui conac, ca proprietate, dar și ca stil de viață.
Ne-am gândit mult la acest lucru când am creat Conacul Archia.
Nu este un conac vechi, moștenit din generație în generație, ci unul nou construit în anul 2008, cu un domeniu de 10 ha.
Notă: Mai multe detalii în articolul 9 lucruri pe care nu le știai despre Conacul Archia.
L-am numit așa pentru că aceasta este scopul lui: de a aduce în prezent stilul de viață și valorile boierilor de altădată.
Întâi am realizat un top al castelelor din județul Hunedoara și am apoi lansat seria de articole Boieri Contemporani
Acum ne-am gândit să aprofundăm mai mult poveștile conacelor din județul Hunedoara și din Transilvania.
Prima poveste este despre Conacul Berthelot, din localitatea General Berthelot.
De ce se numește așa?
Denumirile conacului și localității din Țara Hațegului provin de la numele generalului francez Henri Mathias Berthelot. Acesta avea aici o proprietate (moșie și teren agricol) primite de la Regele Ferdinand și Regina Maria , ca semn de recunoștință pentru contribuția armatei franceze la eliberarea României.
O poveste mai veche…
Numele vechi al localității General Berthelot era Fărcădinul de Jos. Conacul deja exista încă din secolul XIX și se afla în proprietatea vestitei familii nobiliare Nopcsa.
Proprietatea era celebră pentru frumusețea ei, fiind construită sub forma unui templu antic, cu 6 coloane elegante. Clădirea avea la intrare două rânduri de trepte, care se terminau cu câte un leu, iar interiorul era decorat cu piese antice colecționate timp de mulți ani de familia Nopcsa.
Reședința nobiliară își sporise renumele și prin faptul că împăratul Franz Iosef I al Austriei poposise aici la ultima vizită în Transilvania (1852).
Transformarea
După moartea lui Ferenc Nopcsa, ultimul descendent al familiei, moșia de la Fărcădinul de Jos a rămas în paragină și a trecut în cele din urmă în proprietatea statului român.
În 1919, Regele Ferdinand și regina Maria îi dăruiesc întreg domeniul, cu pământ și clădire, generalului Berthelot, în semn de recunoștință, pentru contribuția sa la eliberarea României. Francezul devine în același timp cetățean de onoare al României.
Acesta folosește conacul doar între 1922-1926, iar la moartea, în 1931 sa lasă tot domeniul de la Fărcădinul de Jos Academiei Române (al cărei membru devenise între timp).
Anii de comunism
După instaurarea regimului comunist, proprietățile Academiei Române trec în posesia statului. Conacul devine pe rând unitate agricolă, spital de psihiatrie și IAS. Astfel clădirea se degradează încet dar sigur.
În 2001 localitatea revine la denumirea primită în 1923 (General Berthelot), după comuniștii au numit-o Unirea.
Când a intrat din nou în posesia Academiei Române conacul se afla se afla în stare de ruină…cu geamuri sparte, fără uși sau mobilier. Copiii din sat obișnuiau să vină să se joace printre ruine… Imagini din acea vreme găsești aici!
Renașterea
Între 2009-2010 Conacul Berthelot a fost renovat în întregime, și transformat în Centru de Dezvoltare Durabilă a Țării Hațegului ce aparține Academiei Române.
Clădirea și-a recăpătat strălucirea, având o sală mare și elegantă de conferințe, 2 laboratoare de cercetare și birouri. S-a construit și o anexă cu spații de cazare pentru oamenii de știință care vin să cerceteze Țara Hațegului.
Conacul Berthelot în prezent
Moșia a devenit un simbol al comunei, iar o dată cu cercetătorii au venit și mulți turiști ca să-l viziteze.
Ne place ca de câteva ori pe an să organizăm excursii în Țara Hațegului și să-i aducem pe oaspeții noștri aici ca să vadă atât clădirea actuală dar și fotografiile din trecut care spun povestea acestui obiectiv turistic.
Asta pentru că ne inspiră istoria lui dar și faptul că în cele din urmă a fost readus la viață și redat circuitului turistic+științific. 🙂
Descoperă frumusețile din Țara Hațegului și din județul Hunedoara
Chiar vis a vis de conac se află Centrul de Știință și Artă, parte a Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, unde vei putea vedea o machetă a unui dinozaur în mărime naturală (Maghiarosaurus Dacus), fosile de dinozauri, fotografii, mulaje și altele.
Sarmisegetusa-Ulpia Traiana, Legendarium, Dealul Clopotivei, Muzeul Țării Hațegului, Biserica din Densuș sau Rezervația de Zimbri sunt doar câteva din numeroasele obiective turistice din zonă.
Pentru un top al celor mai interesante 30 obiective din județ click aici.
Finalul primei povești
Conacul Berthelot ne duce în atmosfera aristocratică de altădată și ne face poftă să explorăm județul pe-ndelete.
Îți vom spune noi povești, în articolele viitoare despre alte conace hunedorene și transilvănene.
Până atunci, dacă călătoriile tale te aduc în Deva, te așteptăm cu mare drag la Conacul Archia care să trăim în prezent farmecul vieții boierești de altădată.
Tu ai vizitat Conacul Berthelot? Ce părere ai despre povestea lui?
Ce alte conace/moșii din Transilvania te-au impresionat?
Scrie-ne un comentariu cu gândurile tale! 🙂
La dispoziția dumnevoastră, boieri contemporani!
Familia Szabo & Echipa Conacului Archia
Articol scris de Radu Dascălul, blogger și marketer, în Dar Media Marketing.