Reading time: 4 minutes
Pentru boieri contemporani!
Bine te-am regăsit la un nou articol din seria Boieri Contemporani!
După ce am văzut în ultimul blog post- ”Un portret al boierilor de altădată, pentru boieri contemporani!”, cum erau boierii de fapt și cum putem fi noi, boieri în anul acesta, urmează să aflăm povestea lui Radu Miclescu-un boier contemporan ce ne inspiră.
Radu Miclescu, un boier contemporan
Până să îți povestim despre domnul Radu Miclescu, îți propunem să aflăm rădăcinile familiei Miclescu.
Cine a fost familia Miclescu?
Istoria familiei Miclescu începe în anul 1436. Este o familie cu tradiție veche, dar care, poate nu sună la fel de cunoscut, în amintirile noastre, precum familia Cantacuzino sau familia Rosetti.
Familia Miclescu, neam de boieri moldoveni, a dat țării mulți înalți dregători, avocați, oameni politici cu greutate, mitropoliți și mari proprietari.
Reședința familiei a fost la conacul din Călinești, județul Botoșani, un loc rupt din rai, desprins, parcă din cărțile vechi de istorie, în care, dacă pășești în pragul marelor camere, poți să îți imaginezi seratele ce aveau loc acolo în fiecare săptămână.
Foto: Casa familiei Miclescu – radiocluj.ro
Fiecare familie de boieri era reprezentată printr-un blazon ce reprezenta simbolurile familiei. Blazonul acestei familii este reprezentat pe un fundal verde, cu o cetate, cu două turnuri și o poartă aurită, deasupra căruia se află încrucișate o sabie și o cheie.
Cetatea din blazon amintește de cetatea Hotinului, unde, pe vremuri se spunea că ar fi fost castelani și că acolo, un membru al familiei Miclescu a învins turcii.
Foto: Blazon familia Miclescu – wikipedia
Ce îi face diferiți de celelalte familii de boieri?
Educația familiei Miclescu era aceeași cu cea a tuturor boierilor din țară. Studii prin străinătate, politețuri, funcții înalte și multe terenuri.
Însă, familia Micleștilor nu era neapărat apreciată pentru asta, ci mai degrabă pentru relațiile lor apropiate cu țăranii și grija lor față de aceștia. Un membru al familiei, Dimitrie Scarlat Miclescu, a rămas în mintea oameniilor ca fiind supranumit ”amicul țăranilor”.
Un asemnea dar poate veni doar dintr-o inimă bună, pe care familia Miclescu o are și în prezent.
Ei ne-au arătat și învățat că a fi boier înseamnă să te implici în viața comunității din care faci parte, să ai noblețe și generozitate față de toți din jurul tău, să fii smerit și bun.
„Doi ani copiii din sat au avut două mese pe zi. Din partea noastră se dădea o ciorbă de fasole cu carne şi, de la suedezi, erau un fel de fulgi de ovăz şi nişte triunghiuri de brânză topită.
Odată, am mâncat şi eu un triunghi şi mi-a plăcut foarte mult, aşa că am mai cerut. Atunci mama m-a certat şi mi-a spus că sunt pentru copiii care nu au ce mânca“, rememorează Radu Miclescu pentru „Weekend Adevărul“.
Radu Miclescu
Foto: Radu Miclescu – Sursă – adevarul
Radu Miclescu, născut la 1935, fiu al lui Gheorghe Miclescu, ofiţer de aviaţie, comandantul Flotilei 1 Vânătoare, pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi al Magdei Miclescu.
A copilărit la Conacul familiei, în Călinești – Botoșani până la vârsta de 13 ani, după care a fost nevoit să fugă. La vârsta de 17 ani a fugit la părinții lui în București, atunci a fost prins și aruncat în închisoare.
Cât timp Radu a fost în închisoare, mama sa a fost amenințată că ori colaborează cu regimul, ori își va pierde copilul. Sub presiunea acestei decizii, mama sa s-a sinucis.
După doi ani de închisoare a fugit în Germania – Frankfurt unde a trăit 30 de ani. Printre străini a reușit să îți construiască cele mai renumite magazine de antichități, ducându-și mai departe pasiunea lui de a restaura mobilier.
Ce ne inspiră la Radu Miclescu?
- S-a întors în țară, în locurile natale și și-a revendicat bunul lui de drept – Conacul de la Călinești
- S-a ambiționat, și după anii 90 a început refacerea conacului, decorându-l cu obiecte de artă, mobilier și portrete cu membrii familiei.
- Nu și-a uitat rădăcinile și vorbește cu drag oricui de istoria familiei,
- Acum își trăiește viața la conac, alături de soția sa, Miona – născută Flondor, descendentă din Iancu de Flondor, un mare boier şi patriot bucovinean,
- La conac, Radu Miclescu are 10 angajați cu care ce comportă exact așa cum a fost învățat de mama sa, cu interdicția de a îi tutui.
Foto: Radu Miclescu alături de mama sa – Sursă – adevarul
- Duce mai departe lucrul ce a diferențiat familia Miclescu de ceilalți boieri și anume grija pentru comunitatea din care face parte, așa că are planuri mari. Dorește să construiască, la Călinești, o școală de restaurare de mobilă.
- Ca orice boier, nu și-a uitat bunele maniere. Ia masa la aceeași oră în fiecare zi, împreună cu soția sa, lumânări, tacâmuri de argint, eleganță și maniere alese.
- A reușint să lase posterității un martor de cum arăta o reședință boierească, prin refacearea Conacului copilăriei lui.
Pe lângă toate acestea, familia Miclescu va rămâne vie în amintirea noastră pentru dragostea lor față de aproape și prin frumusețea Conacului de la Călimănești, restaurat de către Radu Miclescu.
Radu Miclescu, este unul dintre boierii ce ne inspiră pe noi, aici la Conac Archia.
Tu ce părere ai despre povestea acestei familii?
Ce te inspiră, de la ultimii boieri ai României?
La dispoziţia dumneavoastră,
Familia Szabo
Redactare articol: Adelina Elena Ababei, marketer şi blogger, la Dar Media Marketing şi Adelena.ro