Reading time: 4 minutes
Se spune că dacii simțeau energia pământului și că erau foarte buni constructori. Mărturie a abilităților lor de constuctori stau acum, cetățile numeroase, din județul Hunedoara.
Dacă vrei să simți energia strămoșilor noștri și energia pământului, să înțelegi istoria sau pur și simplu eşti pasionat/ă de călătorii, atunci merită să citeşti articolul pe care ţi l-am pregătit azi:
Top 6 Cetăți din județul Hunedoara !
Dar, mai întâi să ne gândim la ceva!
Oare care este cetatea ce îți vine în minte atunci când te gândești la Județul Hunedoara?
Hmm….ai găsit-o ? Noi, ne-am gândit la reședința județului Hunedoarei, la Deva, oraşul nostru. Dacă urcăm pe dealurile din jurul conacului sau în drum spre Archia o vedem clar…Așa că, prima cetate ce ne-a venit minte este:
1. CETATEA DEVEI
Cetatea Deva este cea ce stă și te privește de pe conul vulcanic, înalt de 378 metri. Dacă îți place mișcarea poți urca pe jos până la Cetatea Devei pornind din parcul cetății, pe traseele marcate. De asemenea, până la bastion poți urca și cu telecabina, aceasta fiind singurul ascensor înclinat din ţară.
Când ajungi sus, la cetate vei rămâne uimit de întreaga panoramă a orașului și de frumusețea cetății restaurate. Acolo sus, poți afla întreaga poveste a cetății, legendele acesteia și poți să simți atmosfera medievală a celei mai importante fortificații medievale din Transilvania.
Una dintre legende spune că Cetatea Deva, are un tunel ce duce până la Castelul Corvinilor din Hunedoara.
Dacă e adevărat sau nu, asta vei afla vizitând-o!
Distanţă până la Archia: 5 km
Noi ne continuăm topul cu…
- CETATEA DACICĂ COSTEŞTI-BLIDARU
Un loc magic, plin de mister, istorie și multe multe întrebări. Cetatea Dacică Costești – Blidaru din Munții Orăștieri este una dintre cele șase fortărețe dacice.
Se spune că Cetatea Costești – Blidaru este una dintre cele mai importante cetăți din istorie deoarece se crede că aici ar fi fost prima reședință regală a dacilor.
Cetatea a fost rdicată în a doua jumătate a secolului I î. Hr., după domnia lui Burebista, pe culmea Blidarului și este cel mai puternic complex fortificat din această zonă.
Totodată, după cum vedem și în imagine, cetatea este considerată o capodoperă a arhitecturii militare dacice. În ciuda sistemului de apărare și a construcției dacilor, cetatea a fost cucerită în urma celui de-al doilea război dacic, în anul 106, când a fost distrusă definitiv, rămânând astăzi doar câteva urme.
Distanţă până la Archia: 50 km
Cetatea revine din nou la viaţă în această reconstituire 3D 🙂
- CETATEA DACICĂ COSTESTI-CETATUIE
Cetatea dacică Costești- Cetățuie din Munții Orăștiei este situată pe valea Apei Grădiștei. La cetate, vântul spune istoria locurilor și aminteste că cetatea era reședința obișnuită a regilor daci transilvăneni , având un caracter defensiv.
Pe lângă acest rol, cetatea apăra și drumul următoarei noastre cetăți.
Foto: ghiduri-turistice.info
Mai poţi vizita: Cetatea Orăştiei
Distanţă până la Archia: 50 km
- CETATEA SARMISEGETUSA REGIA
Sarmisegetusa Regia sau ”regina” este locul în care fiecare piatră spune o poveste a dacilor, locul în care încă mai poți resimți energia acestora și poți asculta poveștile despre sanctuarele create de aceștia.
În capitala Daciei preromane, la Sarmisegetusa Regia, se spune că ar fi fost construit, pentru descifrarea mecanismelor astrale și marelor cicluri cosmice, Sanctuarul mare-rotund, “soarele de andezit” și Calendarul Circular.
Distanţă până la Archia: 67 km
- CETATEA MEDIEVALA MĂLĂIEŞTI
Cetatea Medievală Mălăiești a fost constuită de cnejii Sărăcin în secolul XIV, pentru a servi ca locuință și ca refugiu în caz de atacuri.
Se pare, însă, că cetatea nu a fost îndeajuns de rezistentă și a fost distrusă într-un război civil.
Astăzi, cetatea a fost reamenajată și a devenit bijuteria Țării Hațegului.
Distanţă până la Archia: 44 km
- CETATEA COLŢ
Cetatea Colț sau Castelul din Carpați, cum o numește Jules Verne în cartea cu același nume, a fost constuită de Cnezul Cândea cu rolul de apărare.
Cetatea nu a îndeplinit niciodată acest rol , cele trei fortificații fiind prea mici pentru a face față unor armate de mari dimensiuni, așa că, cel mai probabil, cetatea servea ca loc de refugiu în cazul unor conflicte între cnezi.
Fiind amplasată pe un colț de stâncă, la intrarea în defileul Răușorului, se poate admira un superb peisaj.
Se mai poate vizita : Biserica din Colt
Distanţă până la Archia: 64 km
Pe lângă aceste 6 cetăți , mai sunt o mulțime ce stau să fie descoperite de tine
În concluzie, judeţul Hunedoara este o zonă plină de istorie, energie, mister și peisaje superbe. Nu e de mirare că dacii și-au amplasat cetățile aici și că, nobilii și cnezii și-au constuit adevărate fortărețe.
Care e părerea ta despre acest top? Ce ai vizitat de pe listă şi unde ţi-a plăcut cel mai mult? Sunt alte care merită incluse în cele 6 cetăți din județul Hunedoara?
Apreciem părerea ta! Scrie-ne un comentariu, cu ideile tale!
La dispoziţia dumneavoastră,
Familia Szabo
Redactare articol: Adelina Elena Ababei, marketer şi blogger, la Dar Media Marketing şi Adelenablog