Reading time: 3 minutes
Județul Hunedoara este recunoscut pentru numeroasele cetăți dacice, fortăreţe şi castele medievale, toate cu o istorie fascinantă! La nivel de turism, mai avem o “armă secretă” : muzeele! 🙂
Dacă în articolele trecute am creat Top 5 castele de văzut în județul Hunedoara! și Top 6 cetăți din Județul Hunedoara, pe care merită să le vezi! astăzi, îti prezentă…
Top 5 Muzee inedite, din județul Hunedoara
1. Unicul muzeu din Europa – Muzeul Aurului din Brad
Simbolul orașului Brad, Muzeul ”de aur” sau muzeul aurului este unic în Europa și al patrulea muzeu de acest fel, după cel din Columbia, Taiwan și Peru.
Muzeul are prezentate în vitrinele sale mai mult de 1.000 de eșantioane minerale și peste 1.300 de exponate din aur nativ.
O adevărată comoară a județului Hunedoara, nu?
Distanţă până la Archia: 41,3 km
Continuăm topul? Sau te-am făcut deja curios să vezi acest muzeu?
2. Muzeul Civilizației Dacice și Romane
Un altfel de muzeul de aur, plin cu istorie și artefacte valoroase. Muzeul Civilizației Dacice și Romane este muzeul județean din Deva, organizat în trei secții:
– Istorie,
– Științele naturii,
– Artă,
– Secția de numismatică.
Pe lângă obiectele de o valoare inestimabilă prezente în muzeu, clădirea ne spune și ea istoria sa.
Sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane se află într-o clădire cu totul specială, în palatul Magna Curia, sau castelul Bethlen, care este cea mai veche clădire monument istoric din Deva ce s-a păstrat.
Distanţă până la Archia: 5,7 km
Foto: jurnaldehoinar.com
Continuăm topul cu…
3. Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa
Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa este poziționat în imediata vecinătate a ruinelor fostei capitale a provinciei romane Dacia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa (întemeiată în anii 108 – 110).
Acest muzeu are o colecție impresionantă de arheologie romană plină de monumente epigrafice și sculpturale, arme, mozaicuri, fragmente de pictură murală, argintărie, obiecte din bronz, os, ceramică, sticlă, monede și altele, descoperite în situl arheologic aflat în imediata vecinătate.
În 1924 a fost întemeiat Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa și reorganizat în 1966, cu șapte săli de expoziție și patru săli de depozitare a tezaurului.
Distanţă până la Archia: 60 km
4. Muzeul Memorial „Aurel Vlaicu”
Casa memorială a pionerului aviației românești și mondiale, Aurel Vlaicu, inaugurată în 1952, păstrează diverse obiecte ce i-au aparținut familiei, schițele de proiect referitoare la invențiile personale, machete ale aparatelor de zbor construite de Vlaicu, instalații, unelte folosite de acesta, casca și costumul purtate la ultimul zbor și multe altele.
E un muzeu plin de istorie și pasiune pentru aviație ce merită a fi vizitat și înțeles.
Distanţă până la Archia: 37 km
Foto: ghidvideoturistic.ro
5. Muzeul Mamei din Petrila
Thomas De Witt Talmage spunea că mama este banca la care ne depunem toate rănile și toate grijile.
Muzeul Mamei din Petrila este creația caricaturistului Ion D. Barbu fiind singurul muzeu al mamei din România şi din Europa. În lume mai există un singur muzeu al maternităţii, în New York.
Pereții casei sunt amprentați cu dragostea artistului Ion Barbu pentru mama sa. Pe pereți stau scrise versuri ale poeților români dedicate mamei, iar fiecare obiect din casă a fost transformat în adevărate opere de artă.
Pentru copilul din noi, cu dragoste și respect pentru mama sa, Muzeul mamei este un muzeu cu suflet.
Distanţă până la Archia: 92 km
Foto – facebook.com/romaniaactualitati
Județul Hunedoara are numeroase obiective turistice de vizitat și povestit, însă topul nostru se încheie aici.
Care e părerea ta despre acest top? Ce ai vizitat de pe listă şi unde ţi-a plăcut cel mai mult? Ce muzee merită incluse în acest top?
Apreciem părerea ta! Scrie-ne un comentariu cu ideile tale!
Ps: Judeţul Hunedoara mai are şi alte muzee interactive care merită vizitate. Găseşti o listă mai amplă creată de tinerii călători de la Zig Zag prin România, aici!
La dispoziţia dumneavoastră,
Familia Szabo
Redactare articol: Adelina Elena Ababei, marketer şi blogger, la Dar Media Marketing şi Adelenablog