Reading Time: 5 minutes.
“Romantismul este frumuseţe fără limite – frumuseţea infinită. ” ~Jean Paul
Astăzi îţi vom povesti despre o vedetă a Conacului Archia- Camera Maci.
Este vorba despre o cameră mare, care te invită în atmosfera romatismului sălbatic a câmpurilor întinse de maci.
A fost odată ca niciodată, conacul Archia…
În 2008, proiectul conacul Archia era în derulare. Urma să stabilim exact numărul de camere de la etajul întâi şi temele acestora. Ştiam că avem nouă camere standard şi o cameră deosebită – camera pe colţ.
Ce face această cameră de pe colţ să fie aşa deosebită?
Ei bine, era astfel pentru că arhitectural i s-a alocat o suprafaţă mai mare de patruzeci de metri pătraţi. În prelungirea camerei un balconaş jucăuş îţi lărgeşte orizontul.
Vitrată pe două părţi, are vedere atât spre piscină, cât şi spre intrare. Asta este singura cameră cu balcon. Celelalte au balcoane franţuzeşti. Iar un alt element care îi conturează atmosfera intimă este baia spaţioasă, decorată în aceeaşi tematică specifică camerei – câmpul de maci.
Există o întreagă poveste legată de cum am găsit, am pierdut şi am cumpărat din nou piatra verde din baie, singura care se potrivea aici. Nici un detaliu nu a fost omis. Astfel, ne-am dat seama: arhitectural vorbind, aceasta va fi camera noastră vedetă.
Această cameră avea premisa unei camere vedetă. Nu ştiam atunci că şi la etajul doi, vom face o cameră la fel de amplă, arhitectural vorbind.
De ce Camera Maci? Povestea din spatele numelui…
Când am ajuns la Conacul Archia, pe acest pământ, era primăvară. Undeva prin luna lui mai.
Primul gând, lucrul care mi s-a lipit de inimă şi care a dat naştere primelor mele amintiri plăcute din acest loc, a fost inspirat de aceşti maci fragili, aşezaţi în linie, de o parte şi de alta a drumului. Mi-am zis:
„Uau, dar ce maci frumoşi sunt aici la Archia!” Nu că nu ar fi peste tot, dar aceia mi-au rămas mie în drum spre Archia. Şi asta am împărtăşit cu Delia când am început să alegem temele de cameră.
Am zis: „Ok, camera vedetă va fi Camera Maci.” Astfel, acest spaţiu mare de la etajul unu a devenit o cameră romantică, fragilă, plină de puterea culorii roşie.
Delia a contribuit la conturarea acestei poveşti prin găsirea unei fete la fel de sensibile, care era în acel moment studentă la Arte, în Bucureşti. Prima cameră pictată manual de la conacul Archia a fost aceasta: Camera Maci.
Au lucrat trei zile şi trei nopţi, fără încetare, închise în acest areal. Au desenat maci în diferite ipostaze, în care codiţele lor fragile ies de undeva, din aşa-zisul pământ – podea acoperită numai cu parchet natural, maro, din stejar auriu, uşor învechit, vintage.
„Parcă iasă din pământ” aceste codiţe fragile ale macilor.
Pictate la diferite dimensiuni, într-o uşoară disproporţionare a elementelor, în care petalele fragile, lipsite de greutate, sunt susţinute de o tulpină mult mai înaltă decât ar părea necesar. Ele reproduc acel câmp de maci, aşa cum l-am văzut eu prima dată când am ajuns la Archia.
Asta a făcut Delia: a preluat elementele spontan, sălbatic, uşor imperfect, parcă dezordonat, pe care le are natura şi a stilizat, prin pictură manuală, frumuseţea acestor flori ce inspiră spre romantism, visare şi simplitate.
Descoperă vedeta camerei vedetă!
Avem un mac principal, pe care întotdeauna îl dorim poziţionat la mijlocul de îmbinare al celor două paturi. Acest mac principal devine elementul central al camerei.
Curiozitate: Ce vedeţi în alte hoteluri deasupra paturilor? Vedeţi un tablou pentru că aşa sunt cutumele în hotelurile standardizate.
Noi am preferat acest mac principal care, ajutat de familia de maci, reprezintă tabloul viu, manual pictat, personalitatea acestei camere.
Aşadar ne-am propus ca din spatele fiecărui colţişor al camerei să răsară maci – din spatele caloriferului răsar maci fragili, poate nu atât de dezvoltaţi, pentru că nu sunt într-un loc propice.
Dar şi aici avem bobocii timizi în întunericul mai pronunţat din acest colţ al camerei.
Nimic nu e la întâmplare. Totul este gândit.
Mobilierul pe care l-am propus atunci era în perfect acord cu aspectele principale şi importante ale acestei picturi murale. Nici un detaliu esenţial nu avea să fie acoperit. În acest video puteţi vedea şi camera în întregime.
Camera Maci este o vedetă recunoscută de turişti
Camera Maci a prins foarte mult. Nu pentru că i-am facut noi promovare în mod special, ci pentru că o doreşte foarte multă lume, mai ales celor romantici. Aceasta este eminamente o cameră cu multă personalitate, dar care merge în zona romantică a vieţii conacului.
Ne-a placut să stăm numai în cele două culori de roşu şi verde potolit. Apoi, le-am accentuat pe acestea două cu oglinda ovală, în nuanţe de bronz. Este unică. O vei vedea doar în această cameră. Ne-a plăcut maxim să aşezăm aici oglinda ovala, care ponderează liniile drepte din cameră şi aduce o undă de început de secol douăzeci. Am adus şi un suport gri de mobilier, de o supleţe foarte frumoasă, o mobilă între nou şi vechi.
Elementul între nou şi vechi ne reprezintă. Suntem un conac nou, cu o interpretare a atmosferei de viaţă de la început de secol douăzeci; o transpunere în anii noştri, cu valorile de atunci. Aceasta este şi intenţia noastră: să oferim un model generaţiilor noi, un lifestyle de îmbinare între valorile vechi şi valorile noi, estetice.
***
Am dorit să creăm mai degrabă atmosfera unei case de familie, decât un loc care să impresioneze doar pentru o noapte şi atât. Turiştii noştri vin la complexul conacului Archia, nu într-un spaţiu de cazare şi atât. Cine vine aici, profită atât de interior, cât şi de toate cele 10 hectare.
Dacă doriţi să rezervaţi această cameră, întraţi pe link-ul următor: https://www.conacularchia.ro/camera-maci/
La dispoziţia dumneavoastră,
Familia Szabo
Suport audio: Virginia şi Horia George Szabo, fondatori Conacul Archia
Redactare articol: Laura Chihaia, blogger şi antrenor de bunăstare