Reading time: 6 min
[dropcap] Putem spune că dincolo de temperatura care în martie mai joacă jocul ”acum cald-acum rece”, primăvara şi-a intrat în drepturi, în judeţul Hunedoara. [/dropcap]
Ne bucurăm de fiecare dată când se întâmplă asta, pentru că…
“Fiecare primavară este unica primavară – o uluire perpetuă.” Ellis Peters
Bucuria creşte când ne gândim că petrecem fiecare primăvară, în judeţul Hunedoara, fie având grijă de Conacul Archia, fie explorându-i meleagurile mai bine.
De ce ?
Până la urmă peste tot în ţară e primăvară…peste tot, aproape, natura revine la viaţă, copacii înfloresc iar grădinile se umplu de verdeaţă.
Aşa e. Dar judeţul Hunedoara are o suită de lucruri, momente şi „arome” de care doar aici te poţi bucura.
În articolul de azi exact despre asta vrem să-ţi povestim-despre 10 motive pentru care place judeţul Hunedoara pe timpul celor 3 luni de primăvară.
No, în ritm ardelenesc, hai ş’om mere! 🙂
1. Sporturi de iarnă
Parcă vorbeam de primăvară…Da, copacii înfloresc şi înverzesc, dar zăpada se menţine şi primăvara în mai multe locuri din judeţul Hunedoara.
Asta face ca sporturile de iarnă precum ski şi snowboard să fie încă valabili. Vorbim aici de pârtiile din staţiunea Straja (Munţii Vulcan), Parâng ( Munţii Parâng), Râuşor (Munţii Retezat), Pasul Vâlcan sau Cheile Buţii, care îi aşteaptă atât pe cei pasionaţi, cât şi pe cei care vor să înveţe sporturi de iarnă, primăvara. 🙂
2. Explozia de flori şi verdeaţă
Deşi nu este un fenomen deloc singular, înflorirea copacilor în judeţul Hunedoara are farmecul ei. Parcul Dendrologic Arboretum din Simeria (cel mai mare parc dendrologic din ţară) revine la viaţă într-un stil memorabil.
Atât cu verdeaţă…
Cât şi cu flori…
Sau…cei 80 de piersici ornamentali de pe strada Revoluţiei (sau Pomilor) din municipiul Hunedoara. În fiecare primăvară ei crează una din cele mai frumoase străzi din România…şi un obiectiv turistic inedit.
Nici împrejurimile conacului nu se lasă mai prejos la capitolul flori şi verdeaţă. Se crează astfel un tablou natural superb care ne hrăneşte sufletul.
3. Picnicurile în natură
Frumos şi pe-ndelete. În ritm de bun gust. Aşa incepe…
E una din mantrele noastre care se aplică înclusic când e vorba de mâncare şi mai ales felul şi contextul în care e servită. Iubim primăvara în judeţul Hunedoara şi din acest motiv: pentru că ne oferă oportunitatea de a organiza picnicuri în natură, atât pentru noi, cât şi pentru toţi oamenii care ne calcă pragul.
4. Plimbările cu caii în natură
Căluţii noştri sunt un motiv de bucurie indiferent de anotimp. Totuşi, în această perioadă începem să-i scoatem mai des atât la antrenament, la conac, cât şi în natură. Să călăreşti în mijlocul naturii, care abundă de verdeaţă, e un moment special de care îţi vei aminti cu plăcere, peste timp.
5.Evenimentele şi tradiţiile
„De la rădăcini la vârf. Conacul Archia e un tablou. Strânge culori şi texturi de la mai bine de trei generaţii.”
Este o frază care nu lipseşte ori de câte ori ne spunem povestea. De ce?
Iubim judeţul Hunedoara pentru că ne permite să visăm la un viitor mai bun, în timp ne alimentează cu tradiţiile, valorile şi obiceiurile trecutului.
Sărbătoarea Paştelui, dar şi evenimentele locale (nedeile) au un specificul lor aici. De exemplu, an de an, în Vinerea Mare, în staţiunea Straja are loc Drumul Crucii-o procesiune religioasă care pleacă din Lupeni şi parcurge o distanţă de 10,4 km, până la schitul Straja (1400 m altitudine).
Pe toată această distanţă oamenii poartă pe braţe o cruce imensă de lemn, de 100 kg, 2,20 m lăţime şi 4,40 m înălţime.
Pe traseu sunt 14 popasuri, în semn de omagiu pentru cele 14 opriri ale lui Iisus Hristos până la locul răstiginirii, pe muntele Golgota.
Este doar una din tradiţiile de Paşte, care au loc anual în judeţul nostru.
În judeţul Hunedoara există tradiţii păstrate de sute de ani, în satele din Ţara Haţegului, Valea Mureşului, Ţara Moţilor sau Ţara Zarandului.
Ca să amintim câteva dintre ele: Împuşcatul Cocoşului (satul Densuş), Steagul de Paşte (în satele din Ţara Zarandului). „Scaunul Domnului” ( satul Boiu, comuna Rapolt), sau femeile care bat bărbaţii, în Bulzeşti, în Sâmbata Mare (simbolic doar: îi ating pe obraz cu o creangă de salcie sau floare, pentru a le arăta importanţa lor în cadrul familiei).
La Conacul Archia, Paștele are tradițiile lui. Click pe imaginea de mai jos ca să afli mai multe despre ce îți pregătim pentru anul 2019.
Să nu uităm de nedeile (sărbătorile câmpeneşti) şi festivalurile de folclor din diverse zone ale judeţului. Ca exemplu, amintim de nedeia din 25 martie din Ilia sau Festivalul „Comori folclorice” de la Brad (4-6 aprilie).
Un alt eveniment inedit este Nedeia Tulipanului, sărbătorită pe 21 mai, în satul Iscroni (ce aparţine de oraşul Aninoasa), când infloreşte tulipanul sau „Arborele cu lalele”. Copacul este declarat monument al naturii şi povestea lui se leagă de numele lui Jules Verne.
Lista poate continua…
Toate aceste sărbători, obiceiuri şi evenimente locale au un farmec molipsitor.
6. Turismul de aventură
Traseele cicloturistice sunt un prim imbold.
Fie că alegi să cutreieri cu bicicleta Valea Jiului sau Ţinutul Pădurenilor (exemplu traseul Hunedoara-Teliuc-Lacul Cincis-Lunca Cernii) să colinzi Valea Mureşului până în Geoagiu Băi sau să explorezi satele din Ţara Haţegului… fiecare traseu este o aventură şi o experienţă care te va încânta.
Urmează raftingul pe râul Jiu, care devine din nou accesibil primăvara, săriturile cu parapanta de pe Dealul Clopotivei sau Măgura Uroiului şi multe alte activităţi care îţi cresc adrenalina şi dorinţa de aventură.
Putem spune că iubim primăvara în judeţul Hunedoara pentru că sporturile de aventură înfloresc şi ele precum copacii. 🙂
7. O sumedenie de obiective turistice
Castelul Corvinilor, Sarmisegetusa Regia, Ulpia Traiana Sarmisegetusa, Muzeul Aurului
Aici nu facem prezentări speciale. Am scris deja un articol despre top 30,5 obiective turistice hunedorene care merită vizitate. Ce putem spune este că primăvara foarte multe din aceste obiective pot fi mai uşor vizitate şi fotografiate în nenumărate perspective.
8. Grădina noastră se animă din nou!
Flori, verdeţuri şi prin luna mai, cu multe căpşuni delicioase pe care bunicii noştri se bucură să le culeagă. 🙂
Ne place să avem grijă de grădină şi să creăm fructe şi legume trebuincioase pentru bucătăria conacului.
Apoi bunicii noştri iubesc să aibă grijă mai pe-ndelete de găine, raţe sau iepuraşi.
Toate aceste elemente crează o gospodărie a conacului plină de viaţă care ne bucură nespus.
E o atmosferă de care vei bucura şi tu dacă vii să ne vizitezi primăvara la Conacul Archia.
9. Judeţul Hunedoara şi natura susţin organizarea de teambuilding-uri originale
Vremea se încălzeşte, natura devine verde şi prietenoasă.
Judeţul Hunedoara vine cu potenţialul său turistic imens.
Luate împreună cele două vor „complota” pentru ca teambuilding-urile tale să fie orignale, creative şi bineînţeles să-şi atingă scopul.
Apropo, am scris un articol despre cum să nu rămâi în pană de idei originale, în caz că ai de organizat/plănuieşti să organizezi un teambuilding.
10. Primăvara, drumeţiile pe munte devin iarăşi accesibile.
Traseele turistice montane se deschid rând pe rând, în Retezat, Parâng, Vâlcan etc. Asta înseamnă conectare cu natura, peisaje splendide şi un aer curat, binefăcător.
Gata! Acestea sunt cele 10 motive pentru care ne place judeţul Hunedoara pe timp de primăvară. An de an descoperim altele noi aşa că stai liniştit (ă). Lista se va mări la anul! 🙂
Concluzia?
Judeţul Hunedoara este ideal pentru #boiericontemporani, pe timp de primăvară.
De ce? Conţine acest mix interesant şi unic de istorie, cultură, natură, tradiţii şi evoluţie care îţi crează momente de neuitat.
Acestea fiind zise…Te aşteptăm să vii să-l vizitezi, încet şi pe-ndelete, iar dacă treci prin Deva, noi te aşteptăm cu mare drag să ne fii oaspete la Conacul Archia. 🙂
Şi acum întrebarea ajunge la tine: Care sunt motivele pentru care iubeşti judeţul Hunedoara primăvara?
La dispoziţia dumneavoastră,
Familia Szabo
Redactare Articol: Radu Dascălul, content marketer şi călător