Reading time: 4 minutes
[dropcap]Noiembrie a venit cu un val de frig şi deja cu temperaturi sub zero grade, în timpul nopţii. Ai putea spune că s-a cam dus vremea călătoriilor sau mai bine aştepţi să vină iarna de-a binelea, ca să mergi în staţiunile unde se poate schia… Sau îţi planifici vacanţa în ţările calde.[/dropcap]
Sigur, poţi face toate acestea! În acelaşi timp există şi posibilitatea de a te bucura din plin de toamnă , într-o călătorie în România. Chiar în judeţul Hunedoara! 🙂
Ce are special luna noiembrie, în ciuda frigului ?
Iată câteva vorbe care ne-au plăcut în mod special, despre luna numită popular Brumar!
Gălbuia lumină, atât de slabă, din noiembrie, este mult mai călduroasă şi mai însufleţitoare decât orice vin ţi-ar recomanda unii. Micuţa contribuţie adusă de noiembrie devine astfel egală în valoare cu cea a generosului iulie.
~Henry David Thoreau
„Frunzele copacilor , presărate pe iarba , aduc sub soarele de noiembrie mai multă fericire decat narcisele.”
~Cyril Connolly
„Cereasca bolta de noiembrie e rece şi întunecată , Iar frunza lui noiembrie e ruginie ş uscată.”
~Sir Walter Scott
Aşadar, noiembrie îşi are farmecul ei! Tocmai elementele de mai sus o fac interesantă şi la nivel turistic.
La conacul Archia am intrat deja în atmosfera acestei luni. Pe pagina noastră de Facebook, postăm fotografii, de sezon! 🙂
În articolul de astăzi vrem să-ţi povestim despre trei obiective turistice, care te vor purta în noiembrie pe drumurile din judeţul Hunedoara.
Le-am ales pentru peisajele de care vei avea parte în această perioadă şi pentru aspectele care le fac unice. Dar stai! Mai e un lucru de luat în seamă. Fiecare, prin specificul lui îţi trezeşte un sentiment de nobleţe, de boier contemporan! J
Să începem cu un obiectiv aflat la doar 12 km de conacul Archia:
1.Parcul Dendrologic Arboretum din Simeria
E un mic paradis natural care se întinde pe 73, 5 ha. În România, ocupă locul 1-cel mai întins parc dendrologic. În Europa se află pe locul 2, iar în lume pe locul 3.
Are 2165 de specii de plante şi arbori rari!
Imaginează-ţi… Tot colţul ăsta de rai a început să fie amenajat la început de secol XVIII, prin amenajarea zăvoaielor naturale din Lunca Mureşului. A rezultat o frumuseţe de parc, de inspiraţie englezească, cu o tentă uşor romantică.
Nu e de mirare că mai multe familii de nobili din Transilvania l-au stăpânit de-a lungul timpului. Astăzi îşi păstrează această nobleţe, prin aleile sale, podurile de lemn, poieniţe, arbori rari, lacuri şi izvoare.
Mai credem că este un element care face diferenţa! Se numeşte Gheorghe Popovici, paznicul parcului . Omul iubeşte acest loc şi îţi va vorbi cu mândrie despre povestea lui. Dincolo de picturile pe care toamna le zugrăveşte aici, paznicul te va îndruma să vii în aprilie-mai, când înfloresc atât de frumos magnoliile!
Continuăm cu un alt obiectiv interesant…
2.Rezervaţia de Zimbri din Pădurea Slivuţ
La aproximativ 45 km de Conacul Archia se află prima rezervaţie de zimbri din România (înfiinţată în 1958). O găseşti în Pădurea Slivuţ (la 3 km de oraşul Haţeg). Povestea a început când o pereche de zimbri au fost aduşi aici tocmai din Polonia. Numărul lor a crescut şi a variat în timp, ajungând acum la şapte exemplare, cu nume care încep cu RO: Romina, Roşu, Romeo, Romaniţa etc.
Zimbrii îşi văd de treaba lor într-o rezervaţie care se întinde pe 50 ha de pădure mixtă (stejari, brazi, carpeni), care în această perioadă are nuanţe de roşu, galben, arămiu şi verde închis.
Merită să ştii că zimbrii sunt o specie protejată, deoarece în lume mai sunt aproximativ 3000 de exemplare. De asemenea, zimbrul este cel mai greu animal european, de pe uscat. Cântăreşte între 300 şi 920 kg!
Parc dendrologic, zimbri…Mai urmează un loc de basm, plin de poveşti şi legende.
3.Lacul Cinciş
Este cel mai mare lac de acumulare din zona Hunedoarei şi unul dintre cele mai mari din toată Transilvania. De aceea. i se mai spune şi Marea hunedorenilor. Numele lui vine de la „ cinci inşi”, care au întemeiat aşezarea.
Lacul cu o suprafaţă de 200 ha s-a format în 1962, prin strămutarea a 5 sate. O dată cu scufundarea lor au dispărut şi câteva biserici, ale căror ruine se mai văd şi astăzi, unele mai mult, altele mai puţin.
Chiar în apropiere de satul Cinciş-Cerna, pe un deal vei găsi un releu, iar în aproprierea lui o cruce care comemorează evenimentul. Partea cea mai interesantă e priveliştea care se vede de aici, mai ales acum, în luna noiembrie.
Lacul Cinciş se află la 33 km de conacul Archia.
E clar că pescuitul, sporturile nautice şi înotul nu mai sunt atât de la îndemână, în această perioadă. Totuşi, drumeţiile, punctele de belvedere şi fotografiatul sunt „deliciile” acestei perioade de toamnă.
Iată! Sunt trei obiective care vor aprinde în tine sentimentul de boier contemporan, te vor bucura cu peisajele şi poveştile lor.
Bine, bine! Dar ce mă fac dacă plouă, sau pur şi simplu e vreme urâtă? Ne-ai putea întreba. Nu este exclus ca planurile să nu iasă pe teren chiar aşa cum au fost planificate, la căldură! J
Tocmai de aceea îţi sugerăm alte trei variante de rezervă, în spaţii închise, dar amenajate într-un mod, cel puţin interesant. Acestea sunt:
1.Palatul Magna Curia din Deva-este sediul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane şi cel mai vechi monument de arhitectură civilă din oraş.
Are o colecţie impresionantă de poveşti şi obiecte, adunate din toate perioadele istorice, un lapidarium cu menhire megalitice (asemănătoare celor de la Stonehenge), monede de aur şi argint, dacice şi romane şi multe, multe altele.
2.Muzeul de Arheologie din Ulpia Traiana Sarmisegetusa.
[su_carousel source=”media: 5029,5030,5031,5032,5033,5034,5035,5036,5037″ link=”lightbox” width=”600″ height=”400″ responsive=”yes” items=”1″ title=”no” pages=”yes” mousewheel=”no”]
Pe locul unui fost han, s-a înfiinţat în 1924 Muzeul de arheologie, un spaţiu special, care găzduieşte acum foarte multe obiecte, arme, inscripţii etc, descoperite chiar în apropiere, pe situl arheologic al capitalei Daciei romane: Ulpia Traiana Sarmisegetusa.
Cum muzeul este amenajat într-un mod plăcut şi interactiv, nu vei mai lua în seamă vremea rece de afară. Te vei întoarce în timp, ascultând povestea obiectelor expuse aici.
3. Legendarium de la Ulpia Traiana Sarmisegetusa
[su_carousel source=”media: 5039,5040,5041,5042,5043,5044″ link=”lightbox” width=”600″ height=”400″ responsive=”yes” items=”1″ title=”no” pages=”yes” mousewheel=”no”]
Când afară e frig, bate vântul, iar iarna dă târcoale, cel mai bine merg poveştile. Dar nu spuse la gura sobei neaparat, ci la doi paşi de Muzeul de Arheologie, la Legendarium. Acesta locul din Ţara Haţegului, unde legendele trăiesc! Care ?
Sunt 5 legende principale, pe care Dacian Muntean şi Laura Vesa (fondatorii acestui spaţiu interactiv) ţi le vor spune: Legenda primei bătălii de la Tapae, Legenda celei de-a doua bătălii de la Tapae, Legenda cnezilor Roşii ai Britoniei, Legenda bătăliei de la Poarta de Fier şi Legenda descoperirilor arheologice ale Szofiei Torma.
Dacian sau Florin te vor încânta cu poveştile lor (ore în şir, dacă eşti dispus să-l asculţi), îţi vor prezenta camera de tortură sau biblioteca legendară şi te vor surprinde cu anumite ipoteze istorice de care puţini ştiu.
Accesul în Legendarium se face pe bază de donaţie.
În noiembrie, frunzele se usucă, aerul se răceşte şi iarna bate la uşă…Dar judeţul Hunedoara are farmec în orice perioadă a anului. Prin obiectivele de mai sus am căutat să-ţi arătăm acest lucru!
Ce urmează acum?
Stele căzătoare! 🙂
Noiembrie nu înseamnă doar frig, călătorii şi peisaje, ci şi o activitate intensă, pe bolta cerească!
Dinspre constelaţia Andromeda, ne vin către mijlocul lunii noiembrie numeroase stele căzătoare, cari nu sunt altceva decât sfărâmăturile unei foste comete, numită cometa Biela. Astronomii au observat mult timp cometa aceasta, când, la o epocă a reîntoarcerii ei, în loc să o mai vază, se pomeniră cu sute de mii de stele căzătoare; cometa se prefăcuse în bucăţi. Acum, în fiecare an, la 11 noiembrie, pământul întretăind drumul ce-l făcea odinioară cometa în jurul Soarelui, dă peste rămăşiţele defunctei comete, cari căzând pe Pământ îşi asigură şi ele liniştea de veci. ~Victor Anestin: Cum să înveţi stelele?
Aşadar, luna noiembrie te invită să contempli cerul, să fii curios de misterul naturii care ne înconjoară, să priveşti către cer pentru a-ţi stabili aspiraţii înalte şi da, să trăieşti fiecare zi, ca un boier contemporan!
Ce părere ai despre articol? Care dintre obiectivele prezentate mai sus îţi place cel mai mult?
Ne bucurăm să aflăm gândurile tale, despre recomandările noastre! J
Scrie-ne ideile tale, într-un comentariu.
La dispoziţia dumneavoastră,
Familia Szabo
Suport informativ pentru articol: Cartea Zig Zag prin Hunedoara
Redactare articol: Radu Dascălul, călător şi content marketer, în Zig Zag prin România.